BlueKolding laver Lokumsaftaler under Lysfestivalen
Det lyder som noget, der ikke helt tåler dagens lys. Og det gør det egentlig heller ikke, for det handler om spildevand og kloakker. Men BlueKolding beder alligevel sine kunder, alle Koldings borgere, om at indgå lokumsaftaler, når selskabet inviterer indenfor til Kolding Light Festival.
Det lyder som noget, der ikke helt tåler dagens lys. Og det gør det egentlig heller ikke, for det handler om spildevand og kloakker. Men BlueKolding beder alligevel sine kunder, alle Koldings borgere, om at indgå lokumsaftaler, når selskabet inviterer indenfor til Kolding Light Festival.
Hele Koldings miljø-, energi- og klimaselskab, BlueKolding, inviterer til en helt særlig oplevelse under Kolding Light Festival. Selskabet, der tidligere på året skiftede navn fra Kolding Spildevand, byder på en imponerende lysinstallation og et kig ind bag facaderne i sit nye hus, der producerer mere energi, end det bruger. Og så kan kunderne lave lokumsaftaler med BlueKolding.
Brug for kundernes hjælp
”Vi deltager i Kolding Light Festival for at bakke om en fantastisk begivenhed og for at benytte lejligheden til at vise og fortælle kunderne, hvad vi laver, og hvad de får for deres penge. Samtidig udnytter vi lejligheden til at gøre kunderne opmærksom på et stort problem, som vi har brug for deres hjælp til at løse,” fortæller bestyrelsesformand Knud Erik Langhoff.
Problemet er, at der hvert år bliver skyllet en masse ting ud i toilettet, som slet ikke hører hjemme der. Det gælder f.eks. Vatpinde, bleer, vaskeklude og kondomer. Samtidig er der mange, som skyller fedt og olie fra madlavningen ud i køkkenvasken. Det hele er med til at ødelægge kloaksystemerne, og der koster hvert år BlueKolding mere end 1 mio. kr. at udbedre skaderne.
”Og det er jo kundernes egne penge, som vi meget hellere vil bruge på for eksempel at klimasikre Kolding endnu bedre til gavn for os alle sammen,” siger Knud Erik Langhoff.
”Vi plejer at sige det sådan, med et smil på læben, at der ikke må komme noget i toilettet, som man ikke har spist eller drukket først. Og så selvfølgelig toiletpapir. Desuden er det vigtigt, at fedt og olie fra madlavningen ikke bare bliver skyllet ud i håndvasken, men får lov til at køle af og bliver smidt i skraldespanden i stedet for,” forklarer BlueKoldings direktør, Per Holm.
Monopol forpligter
Derfor beder BlueKolding, med et smil på læben, de kunder, der kommer på besøg om at underskrive en lokumsaftale om kun at bruge toilettet til det, det er beregnet til. Per Holm ser det som helt naturligt, at BlueKolding på den måde både er en del af og udnytter Lysfestivalen:
“Vi er en del af byen, og alle i Kolding er tvunget til at være kunder hos os. Det tager vi meget alvorligt. Vi mener, at monopol forpligter – ikke mindst til at være åbne og synlige omkring, hvad kunderne får for pengene,” siger han.
Nye tider – nyt navn
Om navneskiftet fra Kolding Spildevand til BlueKolding tidligere på året, fortæller Per Holm:
”Vi skiftede navnet, fordi det gamle simpelthen ikke længere fortalte sandheden om, hvad vi egentlig laver. Vi renser stadig spildevandet fra Koldings flere end 90.000 borgere og virksomheder, men vi gør så meget mere. Vi udnytter processerne til at producere el, rent vand og varme, så vi f.eks. kan opvarme bænkene på den nye busterminal og de nye ungdomsboliger i Design City. Og så klimasikrer vi Kolding i takt med de stadigt stigende regnmængder, så vi ikke risikerer, at vores dejlige by bliver oversvømmet.”