Slide

BlueNews – nyheder fra BlueKolding

Meld flytning, tilmeld PBS,
se dit forbrug og meget mere.

Nr. 2, forår/sommer 2022

Velkommen til BlueKoldings andet eksterne nyhedsbrev

Kære læser,

Velkommen til BlueNews, der er fyldt med gode historier om BlueKoldings projekter og vores arbejde for en verden, hvor intet går til spilde. Nyhedsbrevet henvender sig til alle interesserede, hvad end du er kunde, samarbejdspartner, kollega eller bare alment interesseret i BlueKolding og branchen generelt.

Har du idéer eller kommentarer til nyhedsbrevet? Så send en mail til swkr@bluekolding.dk 

Fra bænk… til bygning… til by

BlueKolding arbejder for at skabe en mere bæredygtig fremtid. En fremtid, hvor intet går til spilde, men hvor det, vi i dag betragter som spild, skaber værdi i en ny sammenhæng. For eksempel kan vores spildevand bruges til at opvarme bænke, bygninger og måske endda byer.

BlueKolding har længe arbejdet med teknologi, der gør det muligt at udnytte varmen fra spildevandet. Nu håber selskabet på, at det bliver muligt at varme en hel by op.


Bænken
Da Koldings nye bybusterminal blev indviet for seks år siden, havde den som den første af sin slags i Danmark – og muligvis verden – fået udstyret venterummet med bænke, der er opvarmede ved hjælp af varmen fra byens spildevandssystem. Resultatet blev, at bænkene i dag har en temperatur på 25-30 grader om vinteren, så ventetiden foregår under mere behagelige omstændigheder.

Opvarmningsprojektet standsede imidlertid ikke med en bænk. De var nemlig blot første skridt i en større plan om at udnytte energiressourcerne i spildevandet bedre.

Højvande ved bænk
En af de opvarmede bænke på Kolding bybusterminal

Bygningen
Der var både bifald og royale håndtryk til BlueKoldings direktør, Per Holm, og designer Birkir Gudmondsson ved Danish Design Awards i 2017. BlueKolding vandt nemlig prisen i kategorien “Clean Solutions” i konkurrence med blandt andre den internationalt anerkendte arkitekt, Bjarke Ingels. Det var opvarmningen af de ca. 150 orange lejligheder i Design City i Kolding med energien fra spildevand, der indbragte BlueKolding prisen og hæderen.

Efter udviklingen af bænkene på busterminalen hævede BlueKolding nemlig ambitionsniveauet, og det resulterede i, at godt 200 studerende i ungdomsboligerne nu kan holde varmen på grund af spildevand.

Powered By You 3
Ungdomsboligernepå billedet er varmet op ved hjælp af energien fra spildevand

Byen

Efter succesen med bænken og bygningen undersøger BlueKolding sammen med Kolding Kommune, om spildevand også vil kunne varme en hel by op. Projektet er i en tidlig undersøgelsesfase, men målsætningen er at landsbyen Sdr. Stenderup, sydøst for Kolding, med omkring 500 indbyggere, kan blive varmet op med energien fra spildevandet.

Om udsigterne for projektet fortæller Per Holm:

 

 ”Lige nu arbejder vi med at de tekniske og lovgivningsmæssige elementer, der skal muliggøre i energiudnyttelsen af temperaturen i spildevandet – det er f.eks. tilladelser, priser osv., som skal undersøges. Ambitionen er at vi sammen med Kolding Kommune og TreFor kan udvikle et projekt, der giver mening i forhold til miljøet, energiudnyttelse og kundernes privatøkonomi”

Hvorfor gør BlueKolding så det her i stedet for at koncentrere sig om rensning af spildevand?

”Vi tror på, at vi som selskab, og som samfund i det hele taget, er nødt til at hæve ambitionsniveauet for vores miljø- og klimaindsats. Det er ikke nok at gøre mindre skade, end vi har gjort hidtil, ved f.eks. bare at rense spildevandet. Når vandet også indeholder energi, f.eks. i form af varme og næringsstoffer, så føler vi en forpligtigelse til at udnytte det, og dermed gøre mere gavn,” fortæller Per Holm.

De indledende undersøgelser, der udføres af Rambøll, skal afklare, om der er varme nok i spildevandet til at kunne erstatte gasfyr med lokal fjernvarme. Næste fase vil i så fald blive at undersøge den samlede projektøkonomi ved anlæg ud til hver enkelt ejendom i landsbyen, og på den baggrund afklare om de private grundejere vil være med til den pris, det vil koste.

Hvor arbejder vi?

På BlueKoldings hjemmesidemenu finder du punktet ”Her arbejde vi”. På siden kan du holde øje med vores aktuelle projekter i hele Kolding Kommune. Du kan se, hvor vi arbejder, hvad vi laver, hvor længe det varer, og hvorfor vi gør det. Og så finder du kontaktoplysninger på den ansvarlige for alle projekter, så du altid kan få mere at vide, hvis du har brug for det.

Du finder siden lige her: https://bluekolding.dk/prj/

På tur med driften

For nogle måneder siden var vores kontorelev, Mette, på tur med vores driftsfolk. Formålet med turen var at give et indblik i det daglige arbejde rundt i selskabet. Mette er imidlertid ikke den eneste, som har været på den tur – faktisk har stort set alle BlueKoldings ansatte – fra ingeniør til kundeservice – været på tur med driften.

Hvorfor sender vi så vores kontorelev på tur med vores driftsfolk, når hun alligevel ikke er den, som skal reparere pumpestationerne eller tjekke op på sparrebassinerne? Det er der faktisk flere grunde til.

For det første mener vi, at det er godt for vores generelle arbejdsindsats, og dermed også god service for vores kunder, at alle medarbejdere har et bredt kendskab til, hvad vi arbejder med på tværs af selskabet. På den måde kan alle give den bedste information og vejledning til kunderne. For det andet tror vi på, at medarbejderne bedre kan se sig selv i den store sammenhæng, når de også ved, hvad kollegerne i de andre afdelinger laver. For det tredje mener vi, at alt hvad vi laver, er en god historie. Den historie fortæller vi bedst samlet, når vi forstår, hvad BlueKolding samlet arbejder med og for.

Mettes tur
Herunder kan du læse Mettes beretning fra hendes tur med driften:

”Da jeg var på tur med driften, var jeg rundt og se en masse forskellige pumpestationer og regnvandsbassiner. Jeg fik fortalt en masse interessante historier, og jeg oplevede steder i Kolding, jeg ikke anede eksisterede. Jeg var blandt andet ude og besøge Koldings flottest beliggende pumpestation, som ligger i Drejens helt ned til vandet. Jeg fik også vist et multifunktionelt regnvandsbassin i Bramdrupdam, hvor bassinet er støbt i blød legeplads-asfalt, så det simpelthen kan bruges til andre aktiviteter, når det ikke opbevarer vand.

Der var også problemer med stoppede pumper, som vores driftsfolk reparerede på stedet. De hejste pumpen op fra en brønd, fjernede en stor bunke fremmede ting, som ikke hører til i afløbene, og så var pumpen faktisk køreklar igen.

Efter en tur med driften får man et fantastisk billede af, hvor meget der rent faktisk sker, efter man har skyllet ud i toilettet. Jeg fik lært meget om, hvordan vi løser driftsproblemer, men også hvordan udfordringerne opstår. Tusind tak til driften for at tage mig med på tur.”

Vind en lækker gavepose

I hvert nummer trækker vi lod om en lækker gavepose med BlueKolding merchandise. Alle, der abonnerer på nyhedsbrevet, er med i lodtrækningen, og vinderen får direkte besked via e-mail. På billedet ovenover kan du se, hvad der blandt andet gemmer sig i gaveposen.

Ny filmside

En række processer bekæmper forurening, bakterier og kemikalier på BlueKoldings renseanlæg. Processen med at rense spildevandet er faktisk ret kompliceret at forklare. Derfor har vi fået produceret en video, der på et par minutter giver en god introduktion til, hvordan et renseanlæg fungerer.

Video i alle genrer
Ovennævnte video er bare den seneste i vores voksende filmkatalog. Vi har nemlig efterhånden mange forskellige videoer, der både indeholder nyttig viden og stof til eftertanke.

Vi har børnevenligt materiale i form af undervisningsvideoer fra vores BlueLearning-side, hvor BlueKolding-ansatte fortæller om de forskellige stop på vandets vej fra toilet til renseanlæg.

Og så er der ”Sådan-serien”, med animationsfilm, der fortæller om alt fra ansvaret for at håndtere regnvand til gyseren om, hvad der sker ved overløb. I den mere lette ende findes nyhedsindslag om BlueKoldings forskellige projekter, f.eks. indvielsen af vores spildevandsturbine.

Sådan finder du filmene
Disse film – og mange flere – findes på vores YouTube-kanal, men kan også tilgås via vores hjemmeside her: https://bluekolding.dk/videoer/

BlueKolding har lanceret sin nye undervisningsportal - BlueLearning

BlueLearning er et undervisningstilbud til skoler og institutioner i Kolding Kommune, som ønsker et forløb, der går længere end den rundvisning, vi plejer at tilbyde.

I BlueKolding kæmper vi for en verden, hvor intet går til spilde, og vi forsøger at inspirere andre til at gøre det samme. Dette, sammen med det faktum at ungdommen er fremtiden, er årsagen til, at vi har skabt BlueLearning; et undervisningstilbud til institutioner i Kolding Kommune fra børnehave til gymnasium. Tilbuddene er gratis at benytte sig af, og derudover er alle interesserede velkomne til at bruge vores materialer til undervisning.

Fra børnehave til gymnasium

Her i den spæde start er forløbet et ”gør-det-selv-tilbud” ude på skolerne og institutionerne, men målet er at kunne gennemføre hele forløbet på BlueKoldings centralrenseanlæg i Agtrup. Undervisningsmaterialet koncentrerer sig i første omgang om spildevandsrensning, og til opgaverne er der udarbejdet små videoer, hvor BlueKoldings ansatte fortæller om spildevandshåndtering i de forskellige faser. 

Til børnehaverne og indskolingen har vi udviklet et ”toiletunivers”, hvor børnene kan høre om toilet-superheltene og om, hvordan de forsøger at holde vandet rent og fint i toiletverdenen. Historien er udgivet som pixibog, og vi kommer gerne forbi med eksemplarer til byens institutioner. 

Hvis du vil vide mere 

Hvis du er tilknyttet en undervisningsinstitution og ønsker at høre mere om BlueLearning, kan du besøge vores stand i Bronzehallen ved Redux til Åben Skole Festival 08. juni kl. 14.00-17.00. 

I hele juni kan du desuden svinge forbi Kolding Bibliotek og tage en gratis toiletrejsebog (så længe lager haves). Vi har nemlig en lille stand ved bibliotekets temaudstilling om vand. 

Du kan også læse mere om BlueLearning lige her: https://bluekolding.dk/om-bluekolding/bluelearning/.

Hvem har vi brug for i BlueKolding?

I løbet af maj måned i år har en række 7.-klasser i Kolding Kommune besøgt BlueKolding i forbindelse med et karriereforløb. Her er de blevet gjort klogere på karriereveje og arbejdsmarkedet generelt.

Ved besøgene blev der holdt et oplæg om, hvilke kompetencer der kan føre til et job hos BlueKolding. Konklusionen i denne forbindelse var, at et selskab som BlueKolding har brug for rigtig mange forskellige kompetencer. Vi kunne desuden konstatere, at en god del af vores ansatte startede deres arbejdsliv i andre brancher, før de kom til os. Det viser blandt andet, at ens kompetencer ofte kan komme i spil på andre måder og i nye sammenhænge, end det man oprindeligt planlagde.

Det blev vi selv meget klogere på, efter at syv medarbejdere delte deres karrierebaggrund. Det er blevet til et skriftligt bidrag fra hver, hvor de fortæller om deres uddannelse, erhvervskarriere og, hvordan de bruger deres evner hos BlueKolding. 

Du kan læse de syv bidrag ved at følge dette link.

Bluekolding

Næste nyhedsbrev

Næste nyhedsbrev udkommer september/oktober 2022. Indtil da kan du følge BlueKoldings arbejde på Facebook, LinkedIn og Instagram – og selvfølgelig på selskabets hjemmeside: https://bluekolding.dk/nws/