DU SMIDER JO HELLER IKKE DINE BIND I TOILETTET?
Se alt det, de andre skyller ud, og hvad du betaler for det, på
du-tror-det-er-løgn.dk
DU SMIDER JO HELLER IKKE DINE LANGE HÅR I TOILETTET?
Se alt det, de andre skyller ud, og hvad du betaler for det, på
du-tror-det-er-løgn.dk
DU SMIDER JO HELLER IKKE DINE VAT- RONDELLER
I TOILETTET?
Se alt det, de andre skyller ud, og hvad du betaler for det, på
du-tror-det-er-løgn.dk
DU SMIDER
JO HELLER IKKE DINE VATPINDE I TOILETTET?
Se alt det, de andre skyller ud, og hvad du betaler for det, på
du-tror-det-er-løgn.dk
Du tror, det er løgn …
…hvad vi finder i kloakken, fordi nogle bruger toilettet som skraldespand! Og du tror, det er løgn, hvad det koster at rydde op! I virkeligheden er det ret simpelt: Det er kun det, der har været igennem dig (og så selvfølgelig toiletpapir), der skal i toilettet. Alt andet skal i skraldespanden. Her kan du se de vilde ting, vi finder. Du kan også se, hvad det koster dig, og hvad vi sammen kunne få for pengene i stedet for.
Er du på spanden? Så kan du vinde en her
Vi vil så gerne have, at du smider dit affald i spanden i stedet for i tønden. Derfor sætter vi 5 fine VIPP-spande på spil. 5 spørgsmål, 5 spande og 5 vindere, som vi trækker den 1. december. Sæt i gang!
(Pssst … du kan finde alle de rigtige svar her på siden).
Det forsvinder ikke, bare fordi du skyller ud
Under hele Kolding Kommune ligger der cirka 2.200 kilometer kloakrør, der både skal lede regnvand væk fra hustage, veje og indkørsler og spildevand væk fra toiletter, badekar og køkkenvaske. Rørene leder hvert år mere end 15 milliarder liter vand til BlueKoldings renseanlæg.
Millioner af kroner i lokummet
I kloakrørene er der masser af pumper, som skal hjælpe vandet på vej, men når der bliver skyllet vådservietter, vaskeklude, vatrondeller og andet affald ud i toilettet ryger det ned i kloakrørene og sætter sig fast i pumperne.
Det betyder, at BlueKolding skal sende folk ud for at rense, reparere og i værste fald udskifte pumperne, og det koster flere millioner kroner hvert år. Penge, som du betaler via din spildevandsafgift, og som, næsten bogstaveligt, bliver skyllet ud i lokummet. Og penge, som vi i stedet kunne bruge til mange andre, meget mere nyttige ting, f.eks. klimasikring færre oversvømmelser og mindre forurening af badevandet i Kolding Fjord. Så hvis du vil have mest muligt miljø for dine penge, så brug spanden til affald, og brug kun tønden til det, der kommer ud af dig – og toiletpapir.
Længere nede på siden kan du se nogle af de mere mærkelige ting, vi finder i kloakken. Du kan også se, hvad det koster hvert år, og hvad vi kunne bruge pengene på i stedet for, hvis alle bare smed deres affald i skraldespanden i stedet for i toilettet.
Så hvad må egentlig komme i toilettet (og hvad må ikke)?
Det er i virkeligheden ret nemt. Det eneste, der hører hjemme i toilettet, er det, der kommer ud af dig – og selvfølgelig toiletpapir. Alt andet er affald og hører hjemme i den skraldespand, du forhåbentlig har på badeværelset (Pssst: Hvis du mangler en spand , kan du vinde en længere oppe på siden). Det gælder for eksempel også hår og negle, og det gælder især vådservietter, engangsvaskeklude, vatrondeller, vatpinde, bind og tamponer og alt det andet, du bruger på badeværelset. Det er kun toiletpapir, der bliver opløst, når det kommer i vand, og derfor er det det eneste, der ikke kan ødelægge pumperne i kloakkerne.
Du tror, det er løgn, hvad vi har fundet i kloakken
Vi fjerner flere hundrede ton affald fra kloakkerne hvert år. Rigtig meget af det er vaskeklude vådservietter, vatrondeller og alt det andet, vi alle sammen bruger på badeværelset. Meeen der er også nogle gange noget, der får os til at spærre øjnene ekstra op. Se bare her.
Hvor meget affald ender i kloakken? Og hvad koster det?
Noget af det affald, der bliver skyllet ud i toilettet, slipper igennem kloaksystemet og når hele vejen til BlueKoldings for-renseanlæg i Kolding Åpark, hvor det bliver fanget i nogle store riste. De seneste tre år har vi fanget 328 ton affald, som engangsvaskeklude, vådservietter, kondomer, hygiejnebind, tamponer og det, der er værre. Det har vi (det vil sige du) været nødt til at betale mere end 330.000 kroner for at komme af med.
Men meget af det affald, der bliver smidt i toilettet, kommer aldrig så langt. Det sætter sig nemlig fast i de pumper, der skal sørge for, at spildevandet bliver pumpet ud til renseanlægget. Når det sker, skal vi bruge tid, og dermed penge, på at køre ud og rense og reparere pumperne, så spildevandet ikke løber over og forurener naturen. I værste fald bliver pumperne ødelagt og skal udskiftes.
Vi kunne altså spare langt over 1 million kroner, hvis der ikke var nogen, der brugte toilettet som skraldespand. Og det er i virkeligheden dine penge. Fordi det er penge, som du og alle andre i Kolding betaler for at komme af med spildevandet. Derfor vil vi også gerne bruge de penge langt mere fornuftigt. For eksempel på mere af det, du kan læse om herunder.
Hvad kunne vi i stedet få mere af for pengene
En af BlueKoldings opgaver er at sikre Kolding mod oversvømmelser i forbindelse med de stigende regnmængder, som klimaforandringerne fører med sig.
- Klimaprojekt i Hylkedalen
- Klimaprojekt i Brændkjær skal give færre oversvømmelser i Kolding midtby