Klimatilpasningsprojekt beskytter mod oversvømmelser i Kolding midtby
Attraktive udearealer, øget biodiversitet og færre oversvømmelser i Kolding midtby - det er blot nogle af fordelene ved det omfattende klimatilpasningsprojekt i Brændkjær.
Færre oversvømmelser
Der er mange gener forbundet med de kraftige oversvømmelser, Kolding de seneste år har været plaget af. Det gælder f.eks. våde kældre, lukkede veje og overfyldte kloakker.
En væsentlig årsag til oversvømmelserne er, at kraftige regnskyl sender store vandmængder fra højtliggende områder ned mod den lavtliggende midtby. Ét af de områder, der også har ledt meget regnvand til systemet, er Brændkjær. Derfor iværksatte Kolding Kommune, Boligforeningen AAB/Bovia og BlueKolding i 2023 et omfattende klimatilpasningsprojekt i Brændkjær. Projektet skal blandt sikre, at mindre vand løber ned i midtbyen, hvor det kan skabe store problemer.
Med det nye projekt bliver regnvandet adskilt fra spildevandet. Det betyder, at mængden af vand, der løber gennem kloakkerne, bliver mindre, og derved mindskes risikoen for, at kloakkerne bliver overbelastede, når der falder kraftig regn.
Et andet formål med projektet i Brændkjær er at forsinke og rense det regnvand, der falder. Dette sker ved at lede vandet gennem render, grøfter, bassiner og regnbede, så trykket fra de store vandmasser bliver jævnet ud.
”Projektet er en del af vores overordnede strategi for klimatilpasning og sikrer, at vi ikke kun beskytter vores by, men også forbedrer naturen omkring os” siger formanden for BlueKoldings bestyrelse, Tobias Jørgensen (V).
Fællesskab og biodiversitet i fokus
Udover at reducere risikoen for oversvømmelser, har projektet haft til formål at styrke biodiversiteten og fællesskabet i Brændkjær området. Derfor har de nye regnvandsløsninger også haft fokus på at skabte attraktive områder, der opfordrer beboere og borgere til ophold og leg. Projektets omdrejningspunkt har været at kombinere praktiske løsninger med både sociale og miljømæssige forbedringer.
Beboernes idéer blev til virkelighed
Beboerne i de cirka 1200 lejemål har været inddraget i projektet fra start. Gennem workshops er de kommet med idéer til, hvordan regnvandet kunne håndteres og samtidig være til gavn for både børn og voksne.
”Det er vigtigt for os, at beboerne føler ejerskab over projektet. Når de ser deres idéer blive til virkelighed, skaber det en stærkere tilknytning til området,” siger Tobias Jørgensen.
I idéeudviklingsprocessen havde beboerne mange kreative forslag og ønsker til, hvad området skulle rumme. Flere af beboernes idéer er også blevet realiseret, heriblandt løbebanen.
Projektet er blevet gennemført i tæt samarbejde mellem boligselskabet, kommunen og BlueKolding. Samarbejdet bygger på filosofien: ”I fællesskab får vi skabt de bedste løsninger”.
”Vi er glade for det gode samarbejde, vi har haft. I fællesskab kan vi realisere vores vision om en sund, ren og klimasikker kommune,” siger Tobias Jørgensen.
Godt for miljøet
Projektets separering af regn- og spildevand har mange gavnlige effekter. Risikoen for oversvømmelser er mindsket, biodiversiteten er øget, og beboerne i Brændkjær har glæde af de nye rekreative områder. Og så sparer BlueKolding hvert år flere ton CO2 på renseanlægget, da der ikke længere skal bruges energi på at rense regnvandet fra Brændkær.

Hvorfor var klimasikring nødvendig?
Når det regnede, løb regnvandet fra veje og hustage nogle steder i de samme rør, som også blev brugt til kloakvandet fra de mange husholdninger. Regnen gav generelt ikke problemer med oversvømmelser i Brændkjær, men alt vandet løb i kloakrør ned til Koldings centrum, hvor der samlede sig så meget regnvand, at systemet ikke kunne følge med ved skybrud eller perioder med langvarig regn. Når det regnede meget, var der nemlig ikke plads til regnvandet i kloakrørene, og så løb vandet over. Det gav oversvømmelser i kældre og på veje, og noget af vandet løb ud og forurenede Kolding Fjord.
Ved at adskille regnvandet fra spildevandet i Brændkjær blev risikoen for oversvømmelser og forurening dermed minimeret – til glæde for byen og fjorden.
Projekter indenfor Klima
- Ny pumpestation og trykledning
En ny pumpestation i Kolding Åpark og en ny trykledning til centralrenseanlægget i Agtrup.
læs mere - Klimatilpasningsprojekt beskytter mod oversvømmelser i Kolding midtby
Vi er i gang med et klimasikringsprojekt i Brandkjær.
Læs mere - NEPTUN-projektet
NEPTUN-projektet er et dansk-tysk samarbejde om at udvikle og styrke vandsektoren.
Læs mere