Slide

Vi blander os ikke i dine madvaner, men din køkkenvask skal helst være fedtfattig

Du har måske hørt budskabet ved juletid og Mortens Aften: Fedt fra madlavningen skal ikke i køkkenvasken. Men hvorfor er det nu lige det er sådan?

Det kan være lidt svært at forestille sig en fedtklump på størrelse med en blåhval. Det var det også for kloakfolkene i London. Lige indtil de fandt sådan en i kloakkerne under den engelske hovedstad i 2017. Og det er ikke bare noget, vi finder på. Du kan læse en artikel om det her.

Og hvad kommer det så mig ved her i Kolding? tænker du måske. Jo, det viser, hvor store problemer det giver, når fedtet fra stegepanden eller wok’en bliver skyllet ud i køkkenvasken. For når fedtet kommer ned i afløbet og kloakken og bliver koldt, så størkner det. Enten i dine egne kloakrør, eller i de store fælleskloakker, som det skete i London.

Fedt fra adskillige husstande kan nemlig samle sig i kloakken, hvor det kan blive til enorme klumper. Udover risikoen for at stoppe kloakken belaster fedtet både pumpestationerne i kloakrørene og reneanlæggene, der skal rense spildevandet. Og som om det ikke var nok, så er fedtet det rene lækkeri for rotter, som dermed får optimale vilkår for at leve og formere sig i kloakkerne.

Fedtet er med andre ord noget rigtig skidt at få ned i kloaksystemet. Hos BlueKolding bruger vi hvert år millioner af kroner på at fjerne fedt og udbedre de skader, det giver, i kloakkerne, og det er faktisk rigtig ærgerligt. Vil vil nemlig meget hellere bruge pengene på at gavne vandmiljøet, klimasikre Kolding og kæmpe for en verden, hvor intet går til spilde. Og det her er ærlig talt lidt spild af penge.

Vi vil på ingen måde blande os i, om du spiser fedtfattigt. Vi vil til gengæld rigtig gerne blande os i, hvor det fedt, der bliver til overs fra din madlavning, ender henne. I stedet for at hælde det ud i køkkenvasken, så lad det køle af og størkne og smid det i skraldespanden i stedet for. Det gavner faktisk både vandmiljøet, klimaet og din egen pengepung. Velbekomme