Rejsegilde på Christiansfelds nye vandværk

Christiansfelds nye vandværk begynder så småt at tage form, og torsdag den 22. februar havde BlueKolding og Vand Schmidt, der er henholdsvis bygherre og entreprenør, inviteret til rejsegilde. Her kan du læse den tale, som BlueKoldings bestyrelsesformand, Tanya Buchreitz Løwenstein holdt ved rejsegildet.

Når husets spær er rejst, er der tradition for, at bygherren holder rejsegilde for håndværkerne. Oprindeligt var det for at berolige onde ånder, men de seneste mange år har det været som tak til håndværkerne. Bliver der ikke holdt rejsegilde, risikerer bygherren en “død murer”. Nogle gange er en flaske muret ind et sted, så der lyder en fløjten, hver gang det blæser. Andre steder er der hængt en dukke af halm eller gamle cementsække op (død murer).

I rejsegildet deltager alle, der er med til at opføre huset. Gildet afholdes tit om eftermiddagen, når arbejdsdagen er omme, og så mødes alle i den nye bygning, hvor der typisk bliver serveret pølser, øl og sodavand. Under arrangementet holder bygherre, arkitekt og mestre ofte tale for håndværkerne. Selve nybygningen bliver pyntet med en eller flere kranse, som håndværksmesteren skaffer, og som tømrersvendene sætter på toppen af spærrene.

Oprindeligt blev der afholdt rejsegilde, fordi byggeprojektets succes afhang lige så meget af gudernes humør som af håndværkernes dygtighed. For at berolige eventuelle onde ånder blev taget pyntet med planter, der indeholdt gode ånder, og de skulle så give gode kræfter videre til huset, så det blev sikkert at bo i.

Hvem vi skal berolige med vores rejsegilde, ved jeg ikke helt, men i hvert fald har vandværket været lang tid under vejs. Vi startede allerede i 2013 med de første planer for et nedslidt vandværk. Der blev lavet en arkitektkonkurrence, og det var meningen, vi skulle i gang. Men så ændrede lovgivningen sig, og pludseligt var der en risiko for, at vi ikke kunne finansiere byggeriet. Derfor lappede vi det gamle vandværk her og der og fik ved gode medarbejderes og samarbejdspartneres hjælp tingene til at køre, så der stadig kunne leveres rent vand i god kvalitet fra de gamle kilder.

For gamle kilder er der i den grad tale om. Historien forætller, at der i ca. 270 år har været pumpet vand op af jorden her. Vi undersøgte mange forskellige muligheder for at være sikre på at kunne levere vand i god kvalitet her i Christiansfeld, og der var også andre muligheder end at bygge nyt vandværk.

Men efter to kundemøder på Brødremenighedens Hotel var der ingen tvivl: Der skulle helst leveres vand fra de lokale kilder, som der altid har været gjort. Vi hørte ikke kun på – vi hørte også efter! Og heldigvis kunne vi senere gå i gang med at bygge selv, for mens alt dette stod på ændrede lovgivningen sig igen… og nu står vi her. I dag har vi fundet en god og fremtidssikret løsning, så vi også de næste 270 år – mindst – kan nyde det lokale vand.

Men det kan vi kun, fordi vi har så dygtige samarbejdspartnere – ikke kun Vand Schmidt og folkene herfra, men i lige så høj grad håndværkerne fra de andre firmaer, der er til at sikre vandforsyningen i fremtiden.

Kæmpe stor tak til jer. Det tegner lovende med det, vi kan se i dag, og mon ikke det ender mindst lige så godt. Tusind tak for samarbejdet og SKÅL.